Spela på odds, så gör du

Att spela på odds är både spännande och engagerande. Många sajter erbjuder möjligheten att spela på olika sporter, ibland samtidigt som eventet äger rum. Det gör spelandet mer livfullt och interaktivt, och det kan också förhöja spänningen av att se på en match när man vet att om favoritlaget vinner så förvärvar man själv också en summa pengar.

Vad är odds?

Odds är en gren inom vadslagning och hasardspel. Det bygger på proportionen mellan vinst och insats. Ju högre oddset är desto mer får man i vinst. Men vid höga odds är det också mer osannolikt att det man satsat på kommer att inträffa. Odds kan betecknas på två olika sätt. Antingen står det angivet som 3:1, vilket betyder att för varje satsad krona, får man tre stycken plus insatsen tillbaka. Denna beteckning brukar gå under benämningen brittiska odds eller traditionella odds. Den andra oddsformen skrivs med hjälp av decimaler till exempel 2,3, vilket innebär att om man vinner så får man en summa värd 2,3 gånger insatsen. Odds kan antingen vara fasta eller föränderliga. Vid fasta vadslagningar bestäms sannolikheten för att något ska inträffa av spelbolaget. Vid föränderliga kan numret ändra sig beroende på hur många som satsar på samma alternativ.

Hur beräknas odds?

Oddset, eller sannolikheten för att något ska inträffa räknas ut med följande formel p/(1-p) där p är detsamma som sannolikheten. För att ge ett exempel kan vi anta att Malmö FF och Djurgården ska mötas i en fotbollsmatch. Oddsutgivaren anser att sannolikheten att Malmö FF kommer att ta hem segern är 80%. Oddset för Malmö FF beräknas då med följande formel:0,8/(1-0,8)=4. Själva oddset blir alltså 1:4 vilket betyder att om man satsar 100 kronor på Malmö FF och de vinner så får man 25 kronor tillbaka, eftersom oddsen talar för att Malmö tar hem segern. Omvänt kan man säga att sannolikheten för att Djurgården kommer att vinna är 20% man kan då använda samma formel  för att räkna fram oddset:0,2/(1-0,2)= 0,25 oddset blir då 4:1 vilket betyder att för varje hundralapp man satsat får man fyra stycken hundralappar plus insatssumman tillbaka.

Hur satsar man?

Man kan slå vad om nästan vad som helst så länge det finns två eller fler möjliga utkomster för en händelse. Det vanligaste är dock vadslagning på sporter som trav, fotboll, ishockey, basket och olika ligor. Det finns många olika sajter som erbjuder betting och är man intresserad är det bra idé att surfa runt för att bilda sig en uppfattning, eftersom oddsen kan variera mellan olika spelsajter. Steg nummer två är att bestämma sig för hur stor startkassan ska vara och därefter välja ut ett spelbolag. Det är en klar fördel om man är väl insatt i den sport man planerar att satsa på. För att bettingen inte ska handla om ren tur utan basera sig på skicklighet är det bra att ta reda på bakgrundsinformation om det lag man vill satsa på. Att ha en god analysförmåga är a och o för att kunna bli skicklig på vadslagning. Det gäller inte bara vid sportsbetting utan i alla former av vadslagning. Vare sig man spelar för att kunna ta hem stora pengar eller för en stunds avkoppling, kan det löna sig att hålla sig uppdaterad om vad som händer på bettingmarknaden.